pakeeet

Fick ett paket idag ocksåååå, med mina efterlängtade boots! Ska prova dem imorgon :D:D:D



Har även ett paket som väntar på posten så det är förmodligen lindorna ;) men nu ska jag inte köpa nåt mer innan göteborg!


världens bästa ponny <3

Jag är dåligdålig på att blogga men jag har en del att skylla på faktiskt.. Ligger efter i skolan, har varit på utredning, pluggat varje ledig sekund så jaa, inte mycket tid över till bloggen.

Igår var det som Sofie skrev hoppträning för Nina. Det gick jättebra för mig också. Hoppade henne med hacket för första gången och det var en helt annan häst! Hon var så lugn, hon hoppade av jättebra på alla hinder och det gick till och med att styra. Tänkte anmäla mig till tävlingen i helgen, så bra gick det hehe. Men det blir inte så tyvärr.. :/

Idag longerade jag och busade lite i ridhuset. Tränade lite halv-horsemanship. Att hon ska gå när jag går, stanna när jag stannar, backa när jag backar. Idag började jag även med att hon ska stanna kvar och jag ska kunna gå därifrån, sen när jag sätter mig ner ska hon gå fram till mig. Det gick jättebraaaaaa så där avslutade vi.

Långt inlägg, förlåt för det kompisar!


Fula sadlar

Hittade fula sadlar, usch ! Brunt eller svart ska det vara.






hittade några fula pannband också




stackars Frans :(

idag när jag skulle ta in Frans såg jag att det blödde från hans näsa :( tog in honom och tvättade av mulen och tittade närmare, han har fått ett skrapsår i högra näsborren, det blödde lite men inte så farligt. Frågade Nina och hon sa att jag skulle fortsätta som jag gjort, alltså tvätta av med ljummet vatten och hålla det under uppsikt några dagar. Han var glad och hungrig som vanligt så jag tror inte han mår så dåligt av det :) Mest jag som mår illa av hans blod :o



Hopplektion

Igår (onsdag) tränade jag som vanligt för Nina, det gick bra tycker jag. Han blir lite lång ibland, måste få ihop honom mer men annars gick det super. Hoppade ca 1m. Frans höll på att stanna men sen hoppade han ändå, söta ponny <3 :') jag är super stolt över att jag lyckades med att inte dra honom i munnen så att det blev en positiv upplevelse, det är ju trots allt bra att han hoppar, då räknas det inte som en olydnad, och om han river får jag ju bara 4 fel, vare sig han river hela hindret eller bara en bom.

Han var som sagt bäst, som alltid :)




fula saker

Hittade massor av fula saker på google, ska lägga upp bilder på några :)
grimman och sadelgjordarna SKULLE kunna vara gulligt på en liten shettis, men alla saker är otroligt gräsliga enligt mig !

...

Alltid lika svårt att komma på en rubrik!
Som Anna skrev så har vi uppdaterat dåligt men jag tycker allt att ni får kommentera lite mer så att man blir motiverad, och skriv gärna vad ni vill läsa om :)

tisdag

Dålig uppdatering här va, men det är faktiskt väldigt mycket i skolan nu för oss båda två. Långa, dryga skoldagar och sen är det ju stallet nästan varje dag, men vi ska skärpa oss hehe.

Idag åkte jag till stallet och fixade allting, kan ju inte ha hjälm på mig på grund av tatueringen + att jag har sjukt ont i magen, så tellan red bianca åt mig, taaaack! :D

tatuering!

Anko tog Bianca idag (haha stackarn, hjälper till med allas hästar) eftersom jag skulle göra den där hemliga grejeeen hehe, ni förstod säkert vad det var för något, men här kommer bild iallafall!


bilden är inte så fräsch, det är då blod och vaselin ni ser haha x) men jag är supernöjd!


Bilder från igår

Igår fick Frans vila men var ute i hagen och knäppte några bilder på honom :)





















Utsikten från hagen :)


Stallplanen :)


Film!



filmer från olika stunder, ja ni ser. Och har med massa failklipp också haha x)


Vilodag

Idag fick Frans vila, fixade allt i stallet som vanligt och gick sedan ut till hagen för att hälsa på min lilla ponny :) Fotade lite, bilder kommer sen :)

Imorgon och på Tisdag har Anko Frans, hon är så UNDERBAR som alltid ställer upp ! Och det är super bra eftersom hon tränar dressyr med Frans :)



/ Sofie

bästa jessica!

Igår kväll kom Jessica hit. Henne känner vi båda från när vi red på säbygård, vi lärde känna varandra 2004 - 2005 någonting tror jag? Iallafall så hade hon med sig en jääääättefin nosgrimma från sitt jobb (stenbergs läder) till Bianca! Skulle ha provat den idag men jag känner mig inte riktigt helt frisk så det får bli imorgon eller på tisdag. :(


bättre bild än så får ni inte höhö


hoppteknik - hjälp?!

Nu är det såhär att jag behöver hjälp & tips. Bianca "dyker" över hindren, som ni ser på bilden är hopptekniken inte på topp liksom. Det är ett problem både för att min sits försämras och för att det lättare blir missförstånd mellan häst och ryttare, sen så vill jag ju självklart att hon ska hoppa upp mer med ryggen. Har ni några tips på hur man kan träna upp det här?!


ja ni ser ju själva..


Lördag

Nu uppdaterar jag lite till. Igår körde jag först till upplands väsby och köpte mat till Bianca. Sen åkte jag till stallet. Hade tre hästar så var där ett bra tag. Fixade allt åt Bianca, Marikan och Hadar, sen red jag min ponny.

Bianca:
Red ut barbacka med hacket, skulle först bara skritta ut men det var så bra underlag så testade att trava lite vilket gick hur bra som helst. Hon var väldigt pigg, tog lite galopp också så hon fick springa av sig. Det var så himla mysigt väder och hon var jättesneeel förutom lite bock & bus, men hon är ju faktiskt unghäst! ;)

Sen red jag Marikan, red ut en sväng på honom först, efter det red jag lite i ridhuset. Han var finfin, blev lite rädd för något som lät utanför bara. Han är jätterolig att rida, ibland är han jättepigg för att nästa dag vara hur seg som helst, ena dagen är han världens snällaste och andra dagen är han världens elakaste och bockar och sparkar haha! Man vet aldrig vad som väntar!


här är marikan och hans ägare Sabina.


Han har haft hovledinflammation i bägge fram + fång, så nu är han under igångsättning. Hoppas han är helt frisk snart!


i fredags

Hej allihopa! Förlåt för sjukt dålig uppdatering, men jag har haft fullt upp i helgen..

I fredags red jag iallafall ut på Bianca efter att ha fixat hagen, det var så himla mysigt! Hon var faktiskt ovanligt lugn, vi galopperade i den djupa snön och solen lyste och allt var verkligen på topp! :D


bild från julafton


Sen red jag Frans också, orkade inte göra något seriöst hehe, så red ut barbacka och så blev det lite trav och galopp på polofältet. Supermysigt!

går inte att föra över bilder från mobilen men ska försöka senare.


Bilder från igår

Det är ganska coolt att det står lite mer än 90 hästar på Almare stäket (Stallet där Frans står) och man ändå är helt ensam i ridhusen! Det gillas :D


Jag red lite dressyr barbacka igår i stora ridhuset, helt ensam, så det var super skönt :) red inte så länge.

Bilderna är i superdålig kvalité eftersom dom är fotade i ridhuset med min dåliga digitalkamera, känner att jag borde skaffa en ny. Men hoppas det duger :)



Frans i stallgången


Frans nya pannband :)














/ Sofie


Bilder/Filmer

Idag tar jag med kameran till stallet så förhoppningsvis får jag några fina bilder som jag kan lägga upp här på bloggen sen :)

/ Sofie

Hiss

Jag måste faktiskt hissa Helosan.

En "bra-att-ha" salva, fungerar bra till allt från ytliga sår till torra mungipor :) På Hööks kostar en 100g tub 69kr och på ÖoB kostar en 300g Helosan ca 50kr om jag inte minns helt galet :)






/ Sofie



Hoppbilder

Hoppbilderna blev inte så bra.. haha, filmerna blev däremot bra :) Om jag hittar ett bra redigeringsprogram ska jag sätta ihop lite filmer :)

Bilderna vill dock inte sammarbeta just nu -.- återkommer kanske senare med några :)

/ Sofie

The seven games

Jag läste Annas inlägg om "The seven games" och tyckte att det lät både intressant och roligt, jag ska definitivt prova det. Kan ju knappast skada.

Hittade en fin blogg som verkar inrikta sig lite på detta, tycker att hon har fina bilder och hästarna är super snygga/fina :) Hon verkar rida utan träns mycket och det ser ändå bra och harmoniskt ut :) kolla in hennes blogg :D


http://horsebalance.blogg.se

/ Sofie

Hagen

Förra helgen hade vi hagfixar dag i stallet eftersom elen inte fungerade och hästarna började ta sig ur hagen. De bestämdes att undertråden skulle tas bort vilket varken jag elle Anna tyckte var bra eftersom våra ponnyer kan gå unde (staketen är ganska höga), men hur som helst så tog vi bort undertråden och sen dess har Frans och Bianca rymt nästa varje dag så idag kunde Anna och hennes pappa åka till stallet vid 12 och sätta dit en undertråd så förhoppningsvis är problemet löst ! :) Tack Anna !


Jag vet att det är en dålig bild men hittade ingen annan med staketet med, som ni ser så är dom gröna pinnarna väldigt höga och vi tog bort den undre tråden, som ni ser så blir det ett ganska stort mellanrum från marken till nästa tråd.

/ Sofie

Video editor

åååh, jag försöker hitta ett bra program där man kan redigera filmklipp till en enda film men musik och sånt men hittar inget alls -.- Anna har ett bra, men hon vet inte vart hon hittade det, smart där Anna! ;)

Så, om någon har något tips så vart man kan ladda ner ett bra sådant program så kommentera :D

/ Sofie


Snökaos

Som Anna skrev så har vi snökaos här i Stockholm, jag skulle ha gjort en testlektion men bussarna är inställda och min farmor skulle ha kört mig men hennes garageport är insnöad, så det sög! Jag kan heller inte åka till stallet förens mamma kommer hem eftersom pendeln är 60 min sen eller inställd och bussarna är inställda.

Igår fick Frans vila, och jag tror att så är fallet även idag eftersom jag kommer komma till stallet så pass sent :/ Jag får rida mer i helgen och nästa vecka.

/ Sofie

         
   
               En mysig sommarbild får det bli idag för att man ska orka med snökaoset !


Snökaos

Inatt har det snöat hela 3 dm! Alla bussar är inställda, tågen går inte i tid och bilarna är insnöade. en sån här dag vill man egentligen bara ligga hemma och kolla på film. Men - har man häst så har man, så snart ska jag och pappa skotta fram bilen, plocka upp malin som inte kommer någonvart, och åka till stallet.

Idag måste vi laga hagen eftersom hästarna bara kan gå under sen vi tog bort undertråden. Sen ska jag nog rida ut om jag hinner, innan jag ska ta in alla hästarna. Måste fixa åt Hadar idag också för Anko kommer inte hemifrån haha :(


En till hiss

Jag kom på ytterligare en liten produkt jag vill hissa, nämnligen Stübben Hamanol. Läderbalsam på tub, super bra och dessutom praktisk eftersom man slipper doppa ner en svamp i den eftersom det ofta resulterar i att det blir kladdigt, kostar ca 130 kr på Hööks.



/ Sofie

traderaaaa

Jag har blivit shoppingberoende.. haha nejmen seriously, jag är inne på tradera dagligen och kollar på hästgrejer. Budar inte på sååå mycket ändå, men säkert för 1000 spänn hittills haha, och det har jag verkligen inte råd med! Menmen, tänkte buda över på ett jättefint back-on-track täcke men det blev för dyrt, så just nuuu har jag budat på:







Inte hästigt men kilklackar 238:-

4 nya svarta fleecelindor 50:-
skrittäcke 140:-


PC boots med peacemärken (var tvungen) 260:-


t********

På måndag ska Anko ta Bianca, för då ska jag göra en heeemlis! :D Inte så hästrelaterat egentligen, eller det beror på hur man ser det hehe.. Här får ni en ledtråd:


dagens ridpass

Dressyrade med hacket idag, gick huuuuuur bra som helst! Hon var lugn och fin hela tiden, tittade lite på snöhögarna som hade snöat in i ridhuset bara. Eftersom hon höll formen och var stadig så kunde vi börja träna lite mer, mycket galoppfattningar, övergångar, serpentiner osv. Gick brabra! Red i 50 minuter och båda var helt svettiga efteråt haha, hårtträning här dåva :D


Tillbaka igen

Jag har haft väldigt mycket att göra så har inte hunnit blogga. Idag har jag övningskört ganska mycket med min mamma, eller ja vi övade på fickparkering och backa in i parkeringsruta, det var ganska svårt eftersom det var snökaos. Idag fick Frans vila eftersom jag var tvungen att övningsköra.

Igår hoppade vi för Nina, det gick bra. Han var väldigt pigg och taggade inför alla hinder men det var kontrollerbart. Vi hoppade en bana på 8 hinder som låg på 90cm-1m. Jag måste tänka på att ta in mina armbågar mot kroppen, för när jag gör det så går det faktiskt väldigt bra !

Bilder kommer nog snart, om inte idag så kanske i morgon. Malin har fotat dom och hon måste skicka dom först ;)





hihi, redigerade bilder :D

/ Sofie


Mycket att göra!

Ojojoj, jag vet att jag varit sämst med bloggandet idag OCKSÅ, men skolan måste gå först :( Jag ska dock försöka hinna med mer bloggande i morgon eftersom jag endast har körteori att plugga då, Håll ut! I morgon berättar jag om hopplektionen (hoppar i samma grupp som Anna) och ska även hinna med att skrva om något annat, ska göra mitt bästa !


Eftersom det är ett inlägg som inte är hästrelaterat så får det bli en bild på mig när jag var liten ! haha !

/ Sofie

trav i släkten

Pappa ropade förut och sa att jag skulle sätta på tv4 play, och vem såg jag där om inte Balticas Yahoo?! Haha nu vet säkert ingen vem det är, men det är nämligen så att min faster och hennes man håller på med trav, och de har flera hästar. Deras bästa just nu är egenavlad och har inte blivit besegrad i ett enda lopp. Jättekul tycker jaag!
Dessutom är han ju snygg också, helt kolsvart :D


Balticas Yahoo


Hoppträningen

Hoppningen gick såååå bra idag! Bianca var helt dampig i början, hon drog så fort hon fick syn på ett hinder och det gick knappt att få stopp på henne efter. Men mot slutet gick det mycket bättre, hon blev lugnare och hoppade jättefint. Sist av allt hoppade vi en bana med åtta hinder på 90 cm - 1 meter, och det gick hur bra som helst sista gången. Hon tvekade bara på vattenmattan och grinden.

Jag måste tänka på att verkligen hålla om med skänkeln innan hindren och sitta tillbaka, annars blir det så vingligt och ostabilt. Men som sagt, på slutet när jag verkligen tänkte till så gick det super!

Dock höll jag på att flyga av när hon kastade sig åt sidan innan planket haha, Malin hade med sin kamera så bilder/filmer kommer förhoppningsvis inom kort! :D

Nästa vecka ska jag testa att hoppa henne med hack och se om det blir mindre dragkamp..


The seven games - ABSOLUT LÄSVÄRT!

1. Friendly game - vänskapsleken  
Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.

Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.

Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där. Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.

Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med piskan? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?


2. Porcupine game - piggsvinsleken
Den här leken lär din häst följa en känsla - att ge efter för tryck i alla sex riktningarna (uppåt, nedåt, framåt, bakåt, vänster och höger). Ge din häst en chans att ge  dig eftergift för det lättaste tänkbara tryck innan du GRADVIS ökar trycket. Belöna för den minsta antydan till att den försöker ge efter för ditt tryck genom att genast lätta på HELA trycket - utan att för den skull släppa kontakten med hästen - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna. Den här leken och kommande lekar (4 - 7) som bygger vidare på den här (och lek 1 och 3) bygger på KONSTANT tryck. Öka trycket om du måste, men picka och putta inte på din häst.

Börja med att be hästen sänka huvudet genom att lägga hanen mellan öronen på hästen och trycka nedåt. Kom ihåg att börja med ett superlätt tryck och ge hästen en chans att svara på det med att sänka huvudet. Om den inte gör det så ökar du trycket nedåt gradvis tills hästen antingen sänker huvudet en bit eller tills den helt enkelt slutar trycka emot. Här gäller det att vara snabb i din reaktion så att du verkligen tar bort ALLT tryck för minsta lilla respons i rätt riktning. När det går bra kan du fortsätta med att be hästen höja huvudet genom att 'lyfta' hästens huvud underifrån. Gör på precis samma sätt som med sänkningen av huvudet. Gå sedan vidare med de andra fyra riktningarna: Kan du backa din häst med fingret mot nosen? Kan du få hästen att gå framåt utan att sträcka grimskaftet? Kan du flytta din häst till höger eller vänster med handflatan på bogen? Framdel och bakdel separat? Leda hästen i svansen? Som vanligt sätter din fantasi gränser. Lek med din häst och lycka till!


3. Driving game - "flytta dig" -leken
Den här leken ger dig och din häst en bra grund att stå på inför de kommande lekarna. Den går ut på att du ska kunna be din häst flytta bak- och framdel åt vänster och höger, samt att backa, UTAN ATT DU RÖR VID HÄSTEN. Återigen gäller det här för dig att du ska ge din häst en chans att ge dig eftergift för minsta tänkbara "tryck". Hur lite kan du göra för att få en reaktion från din häst? Kanske räcker det med att du tittar med en stark fokus på hästens bakdel för att få den att flytta undan? Belöna för den minsta antydan till att hästen försöker ge efter för ditt "tryck" genom att genast lätta på HELA trycket - dvs sluta svinga repet/pulsera med handen/stirra/eller vad du nu gör - och beröm. Ge hästen tid att tänka över vad som hänt mellan övningarna.

Börja med att be din häst backa undan genom att stå vänd mot och fokusera "igenom" hästen, samtidigt som du driver hästen bakåt med en pulserande rörelse med din hand. Du ska inte nudda hästen. Kom ihåg att börja med små rörelser, eller enbart tanken och ge hästen en chans att svara på det med att ta ett steg, eller flytta sin vikt, bakåt. Om den inte gör det så ökar du "trycket" genom att "pulsera" med kraftigare rörelser. Du kanske till och med tvingas lägga till att snurra med repet mot din häst, men du måste vara säker på att aldrig träffa hästen. Låt repet falla till marken/slappna av i hela dig när hästen gör det du vill. Fortsätt med att flytta rumpan separat i båda riktningarna och övergå sen till att flytta framdelen. När hästen svarar på minimal påverkan, vid flera tillfällen i rad, kan du gå vidare till nästa lek.

Som vanligt sätter din fantasi gränsen för hur du kan använda och kombinera lekarna. Ha kul med din häst och lycka till!


4. Yo-yo game - jojo-leken
I den här leken lär vi oss att få hästen att backa ifrån oss och komma till oss på en rak linje, precis som en jojo. De flesta hästar är som en trasig jojo (de har bara en JO!). Det innebär att en del hästar gärna backar fort bort från dig, men de vill inte komma till dig, medan andra gärna kommer till dig, men vägrar att backa. Den här leken är till för att balansera hästen så att 'whoa = go' och att ryggningen kommer lika naturligt och lätt som rörelse framåt.

Börja med att stå mitt emot din häst med hästen i grimma och grimskaft (får gärna vara ett långt rep). Sänd rörelse ner i repet genom att svänga lite på det för att be hästen att backa bort från dig. Börja mjukt med lite rörelse i repet. Om hästen inte svarar får du skaka mer på repet tills du får en respons. Vid minsta rörelse bakåt slutar du omedelbart att skaka repet. Hästen får sin eftergift som visar att den har gjort rätt. Upprepa och jobba dels på att hästen ska backa för en mycket liten hjälp, dels för att hästen ska kunna gå flera steg bort från dig medan du står kvar och till sist för att hästen ska backa så rakt som möjligt bakåt. Till slut kan hästen backa rakt ända ut till linans slut. Nu har du en JO!

Dags att börja bygga den andra delen av vår jojo...

Med hästen längst ut på linan så tar du först lätt kontakt (sträck repet, men dra inte). Om hästen tar ett steg mot dig så får den sin eftergift direkt eftersom du inte drar, utan bara håller i repet. Om hästen står kvar så börja stryk repet med den andra handen. Efter hand kan du öka pressen genom att sluta fingrarna mer och mer om repet i varje drag. Om hästen fortfarande inte rör sig så dra lite, släpp direkt när hästen tar ett steg framåt. Om din häst backar - följ med och håll jämnt tryck på repet, så fort hästen stannar, så ger du eftergift och sen börjar ni om. Hästen lär sig snart att komma till dig så fort du börjar sträcka repet. Nu kan du börja kombinera rörelserna. Du har lagat din jojo!


5.  Circling game - cirkel leken
Longering kan vara en bra omväxling till ridning och nyttigt för din häst - men hur ROLIGT är det? Om du har tröttnat på detta oändliga cirklande så är chansen stor att din häst också har gjort det - för länge sen! Dessutom blir det lätt så att hästen får gå mer i ena varvet än det andra och det är inte bra för att utveckla liksidighet. I cirkel leken får hästen lära sig att vara uppmärksam på dig hela tiden, eftersom det ständigt händer något nytt.

Börja med att be din häst gå framåt i skritt, du ska inte behöva driva hela tiden. Sluta precis som i alla de andra lekarna att sätta press på din häst så snart du får det du har begärt. Om hästen byter gångart så korrigerar du snabbt och sen återgår du till att inte be om någonting alls. Det kommer att hända tillräckligt mycket ändå, eftersom du aldrig ska låta hästen gå i fler än fyra varv innan du byter riktning och/eller gångart. Tråka inte ut din häst.

Genom att byta riktning och gångart ofta får du en häst som inte vet vad som ska hända härnäst och som därför har koll på dig hela tiden för att få reda på det. Genom att även byta från t.ex. halt till trav eller skritt till galopp och på liknande sätt i nedsaktningarna gör du det svårare för hästen att gissa sig till vad det är du vill. Testa också och se om du kan stå helt stilla och låta hästen röra sig runt dig. Repet låter du byta hand bakom ryggen. Driv bara när du måste och sluta så snart du ser/känner att din häst försöker göra det du begär. Våga lita på hästen, även om det kanske inte blir korrekt de första gångerna. När hästen märker att du litar på att den ska svara på dina hjälper, så blir den villigare att göra det.


6. Sideways game - sidvärtsleken
Vare sig du rider western eller engelskt kan "side-pass" vara en bra övning i koncentration för dig och din häst. I den här leken lär du din häst att ge efter för tryck åt sidan. Här "knyter vi ihop säcken" och kombinerar piggsvinsleken och "flytta dig" -leken och ber hästen gå rakt åt sidan, undan för vårt tryck, vare sig det är fysiskt, eller med rörelser i luften, eller kanske t.o.m. helt mentalt..?

Börja med att leka de tidigare lekarna. Koncentrera dig särskilt på lek 2 och 3 som den här leken bygger på. När allt flyter på så är det dags att lägga ihop flytta bakdelen och flytta framdelen till flytta hela hästen rakt åt sidan. Det kan vara lättare att göra den här övningen längs ett staket, där du inte behöver kontrollera alla riktningarna på din häst med staketet som ett stopp framför näsan eller bakom rumpan (beroende på om din häst har en tendens att backa eller springa undan från sånt som den inte förstår sig på), men det går även att göra längs en väg eller i en glänta i skogen.

För de sju lekarna behövs varken ridhus eller paddock, bara tålamod och fantasi.

Be hästen flytta omväxlande framdelen och bakdelen, så att hästen rör sig åt sidan, men i zig-zag, med fram- eller bakdelen före. Snart kan du be hästen flytta hela sin kropp rakt åt sidan. Kom ihåg att belöna för försök, snarare än för enbart perfektion. Ni har hela livet på er att få det här perfekt, (om nu det är målet?), allt behöver inte fungera direkt. Bra att komma ihåg är att din egen fokus bör vara i rörelseriktningen och inte ner på hästens fötter, det kan låsa din häst.


7. Squeeze game - trängsel leken
Hästar är klaustrofobiska djur, det är därför vi så ofta har problem med att be dem gå in i en trång och mörk transport. Här har du en lek som lär din häst att bli mindre klaustrofobisk, så bli inte förvånad om det går lättare att lasta din häst när ni har lärt er trängsel leken. Leken går ut på att du ska be din häst förflytta sig mellan dig och ett fast föremål, som en vägg eller ett staket, eller mellan två fasta föremål.

Börja med att leka cirkel leken. Flytta sedan närmare staketet och be hästen röra sig runt dig mellan dig och staketet. Du kan även byta riktning direkt och be hästen komma tillbaka mellan dig och staketet åt andra hållet. Var noga med att börja med gott om utrymme och krymp det efter hand. Hästen ska inte öka farten mellan dig och staketet för att komma undan fortare. Den här leken är perfekt inför inridning, för om hästen inte kan slappna av i skritt mellan dig och ett staket, så nära att kroppen snuddar din när hästen passerar, så kan vi väl inte heller vänta oss att hästen ska vara lugn med dina ben mot sin kropp?

Glöm inte att din häst kan röra sig i sex riktningar, så kom ihåg att använda dig av dem alla. Be din häst tränga sig över och under saker också, som hinder, bommar, grenar eller lakan. Allt ni gör kommer att hjälpa din häst att bli modigare. Att lasta din häst blir lätt som en plätt när ni behärskar trängsel leken.

Här är det verkligen bara din fantasi som sätter gränserna, vilka föremål kan du använda och sända din häst emellan? Över? Under? Mellan dig och staketet med en presenning på marken? Under en ställning som det hänger ett lakan på? 


mot stallet!

Nu sitter jag i skolan och väntar på att pappa ska hämta mig och skjutsa mig till stallet, hehe bortskämd tjej här dårå. Åker nog förbi hemma också och hämtar kameran eftersom Anko inte svarar på mobilen, så jag vet inte om hon kommer ihåg att ta med sin. Kommer förhoppningsvis upp bilder från hoppträningen redan ikväll.

Som sagt är bloggen fortfarande under uppbyggnad, vi håller på med en ny header och så ska vi fixa med färgerna och typsnitten, nu är den centrerad i alla fall.

Snart kommer ett intressant inlägg med "the seven games", något jag tycker att alla borde testa med sin häst, så spana in bloggen senare! :)


haha dör, en bild jag gjorde i ettan på bildbehandlingen xD


onsdag

Godmorgooon! Vaknade för en stund sedan, har duschat och så och fyfan vad jag hatar att duscha på morgonen! Så jävla kallt ju haha.. Menmen nu ska jag ner och äta frukost, ska till skolan idag och stallet direkt efter så vi hörs nog inte förrän ikväll, farväl


bild fotad av Erika


Dålig uppdatering

Jag har tyvärr inte haft möjlighet att uppdatera bloggen idag, har gått i skolan från 08.20-17.15 sen direkt hem och plugga till morgondagens prov i redovosning och beskattning -.- Har pluggat det typ oavbrutet sen jag kom hem, eller nej gjorde ett avbrott när jag anmälde mig till högskoleprovet :) haha så vuxet!

Anko hade Frans idag, hon red dressyr och det gick bra. Anko är super duktig i dressyren och jag, nä jag föredrar hoppning. :) Därför passar Anko och jag bra tillsammans! Jag hoppar våra hästar, hon rider dressyr :D Haha, nej men vi både hoppar och rider dressyr på våra egna ponnyer men det är alltid bra att byta ibland!

Imorgon ska Frans få gå ut i hagen eftersom dom fixat hagen nu, skönt ! Imorgon blir det dessutom hopplektion för Nina! :D

Ganska oseriöst inlägg men tro mig, jag är T-R-Ö-T-T

Godnatt!


 


Detta har jag varit upptagen med idag


Mina hundar

Den här bilden tog jag på mina älskade små hundar igår, hur söta?!


såhär ligger de och sover i min säng, storebror Rookie håller om lillebror Ludde.
Syskonkärlek på hög nivå? ;)


migrän

Godmorgon alla! Jag vaknade precis, var hemma från skolan igår med migrän och blir liggande idag med.. Skönt att vara hemma, men jobbigt att inte kunna åka till stallet heller. Hoppas jag är bättre imorgon för då är det hoppträning! :)

Idag hjälper Anko mig med Bianca, tror hon ska longera eller något också, det kan bli spännande eftersom Bianca stod igår. ;)


såhär såg det ut sist anko longerade henne


Datorspel

Jag är lite barnslig så jag gillar fortfarande hästdatorspel (a) men hinner tyvärr nästan aldrig spela. Tänkte skriva lite om dom spelen jag har spelat :)



Riding club championships

Det är ett onlinespel som man kan ladda ner från internet. Man skapar en användare och en häst, sen är det bara att börja spela. Hoppning, Dressyr och Fälttävlan är de grenar man kan utöva, dock måste man komma upp i level 2 innan man kan börja utöva fälttävlan. Det gör man genom att träna och tävla. Det roliga med detta spel är att man spelar mot andra personer, du kan alltså spela mot en kompis om du så vill. Man kan heller aldrig "klara" spelet, utan man kan bli rankad etta men fortfarande spela, och sjunka i rang om man förlorar. 



Arvet från Rosemondhill

Det var länge sen jag spelade detta spel men jag minns att jag tyckte att det var roligt. Man får ärva en hästgård och får en egen häst. Den tänar man i allt möjligt. Man har även uppgifter att fullfölja, mysterium att lösa och hästens behov att ta hand om. Jag tyckte att det var roligt att hästen hade olika behov så som hunger och att den ville ut i hagen. Jag klarade aldrig spelet så jag vet inte hur det slutade. 



Full fart i stallet

Full fart i stallet är ett spel jag fick från pollux. Jag var ganska liten när jag spelade det och jag tyckte att det var ganska svårt, jag minns inte så mycket av det. Jag klarade det heller aldrig.



Full fart i stallet 2

Detta spel fick jag också från pollux. Det är en fortsättning på spelet innan. Här ska huvudpersonen köpa en egen häst men har inga pengar. Hon får jobba i stallet där hennes medryttarhäst (från spelet innan). Man leder uteritter, mockar och gör iordning mat. Man kan även svara på frågor från folk i stallet. Tillslut har man råd att köpa en häst och då får man "provrida" tre stycken, sen ska man träna den för att tillsist tävla. Vinner man tävlingen vinner man hela spelet. Det finns även lite småbråk mellan alla karaktärer. Spelet är roligt men ganska lätt.




Star Shine spel

Det finns fyra olika spel vad jag vet. Dom är ganska simpla och lätta att klara. Det finns inga direkt svåra delar i spelet. Bra tidsfördriv. Det jag inte tyckte om var att personerna i spelet gör ljud som skulle kunna vara ord men inte är det, istället har dom satt en pratbubbla till varje person. Ganska roligt men lätt spel.


Hästarna rymmer!

Som rubriken lyder så har alla hästar och ponnyer på stäket börjat rymma, detta på grund av att elen inte fungerar som den ska. Idag har Frans gått ur hagen 4 gånger så i morgon får han stå inne :(

Anko har Frans idag eftersom jag måste plugga/övningsköra på bilskolan, tack bästa Anko!

Nu måste jag plugga, skriver nog lite fler inlägg sen :)



så fint.



"Our employees put together this video to generate breast cancer awareness throughout our hospital system. We had a ton of fun putting this together and hope it inspires others to join in the cause."


Stöd kampen mot bröstcancer


marinblå vs ljusblå

Jag tycker att Bianca passar jättebra i blått, trots att det är lite av en killfärg haha. Men vad tycker ni är finast på henne? Marinblått eller ljusblått?

Själv tycker jag att hon ser "mognare" ut med mörkblått, lite snyggare och stilrenare liksom. Ljusblått blir väldigt ponnyaktigt, men det är så gulligt! Och hon är ju en liten ungponny så det gör ju inget ;)
 åsikter taaaaack?! :)


GBG & skåne

Den 24 februari åker jag, Emma och Cornelia ner till göteborg för att gå på horseshow. Ska bli så himla roligt, dock ser jag inte fram emot den fyra timmar långa tågresan hehe.. Men det är det värt!
Vi ska gå hela fredagen och på lördagen åker Emma och Cornelia hem, medan jag sätter mig på tåget för att åka vidare till skåne.

Det är nämligen så att jag ska praktisera där i sex månader när jag har gått klart gymnasiet, för att komma in på hippolog-utbildningen. Och min storebrors gamla klasskompis, Teresa, har ett stuteri där som jag förmodligen ska göra min praktik på. Så mitt sportlov är verkligen fullspäckat! Bästa Sofie tar hand om ponnyn min :)

Här är hemsidan till Teresas stuteri: http://hogasstuteri.se

köplista inför Horseshow kommer! :D


Ej hästinlägg

Har pluggat ganska mycket nu på kvällen, just nu håller jag på med körkortsteori men gjorde ett litet avbrott. Jag har fått ont i nacken på senaste, och med det kommer huvudvärk. Tror det beror på kudden jag har, behöver kanske en med mer stöd för nacken?

Jag ska leta runt lite på internet så får vi se vad det blir :)



/ Sofie

Longergjord

Jag har köpt en longergjord på Tradera.se,
den sidan är rolig och underhållande, man kan själv bestämma vilket pris man vill ge för saker, och det bästa är att det inte bara är begagnade saker utan det är företag som lägger ut helt nya saker, som min longergjord! Supernöjd :)



/ Sofie

Uteritt!

Idag fixade vi hagarna i stallet, det var soligt och jag tror att alla hade vårkänslor! Vi har ingen el i hagen så hästarna har börjat rymma och idag tyckte Frans att det var dags, han gick rakt ut ur hagen och åt upp allas lunch, jag ställde tillbaka honom i hagen men han gick ut igen nästan direkt. Då fick han gå in i boxen. Efter att vi hade fixat hagarna fixade jag allt i stallet och sen red Anna och jag ut :)

Jag red barbacka och det var super skönt och mysigt i solen! På grund av det dåliga underlaget har det inte blivit mycket till att rida ut på ett tag så det var välbehövligt. Anna ska lägga upp en film som vi filmade under uteritten :)


Bild på Frans och hans ena hagkompis Monetrix :)

/ Sofie

söndag

Idag trotsade vi halkan och red ut, det var så himla fint väder. Trodde inte att vi skulle kunna trava ens, men det blev både trav och galopp! Bianca var helt sjuuuukt pigg, hon drog upp huvudet i galoppen och rushade haha. Ja ni ser ju på filmen. (och ja jag drar henne i munnen men hellre det än att hon sticker på det underlaget)


konstiga är vi

Vi skrittade ju ut igår, så kom vi på den briljanta idéen att fota lite. Men knäppa som vi är kan vi ju aldrig ta några seriösa bilder?! haha bra jobbat, men jag gillare. ;)





film från igår!


godnatt

Har som sagt varit på 100-årsfest ikväll, kom hem för ett litet tag sen och nu har jag precis knåpat ihop en film från idag.

Skrittade ut barbacka med hacket, har aldrig ridit dressyr med det på Bianca så jag testade lite i ridhuset, och jäääklar vad bra hon gick! Märktes verkligen att hon trivdes med det.

Bilder från idag kommer imorgon, måste verkligen sova nu. Gonatt!

Äkta VS Kopia

Jag tycker att det är både tråkigt och dåligt att Hööks härmar dom dyrare märkena. Loggan är väldigt lik om man inte kollar noga, färgen och rutmönstret är också likt. Nej, hööks borde komma med egna ideér och sluta sno andras !



Schockemöhle                                                                      Hööks


/ Sofie

Tillbaka igen !

ja, nu är vi tillbaka för att göra ett nytt försök !

Idag skrittade jag och Anna ut på Frans och Bianca, vi fotade även lite bilder med Annas kamera, hon kommer ladda upp dom så fort hon kan men just nu är hon på 100års fest (två som fyller 50år), så ikväll sköter jag bloggen.

Jag tog hand om Hadar idag eftersom Anko var på runsten och fotade någon inomhusterrönghoppning(?), jag mockade och gjorde maten och red dressyr. Började rida i lilla ridhuset men eftersom det är hoppvecka där kom några och skulle hoppa så då bytte jag till det stora ridhuset men där var det dressyrlektion för någon tränare som endast skulle vara där i helgen, och den som red när jag var där inne red öppnor och skänkelvikningar över hela ridbanan så jag fick mest hålla mig på en volt, därför red jag inte så länge men det är alltid kul att rida Hadar :) Trots att han är fjording är han så olik Frans så det finns inte! :D

Här är en bild på Anko och Hadar :) Super fina tillsammans ! (vicegud@bdb)



/ Sofie

Inköp på Hööks



1. H2go vattenbehållare. Underlättar när man ska fylla på vatten i hagen.
2. Sårspray. Bakteriedödande och bra att ha till småsår.
3. Inspänningstyglar som jag kan ha när jag longerar Frans så att han arbetar.

/ Sofie

Ponnyakuten 2011

Nu har ju ponnyakuten börjat igen (ja, vi är lite efter) så man sitter självklart bänkad framför teven/datorn på söndagar! Dock har det bara visats tre avsnitt så än så länge har vi inte fått någon ordentlig uppfattning om deltagarna, men detta har vi kommit fram till hittills:


Jacob har ponnyn Savoy som är svår att lasta. Han har inte tagit så stor plats i programmet än så länge, han verkar vara gullig men ganska blyg.


Liza har ponnyn Star som dels är svårlastad, men han är även en riktig bråkstake när hon rider. Trots det tycker vi att Liza sköter det snyggt. Liza verkar vara en rolig tjej men lite snobbig. Star är en sjukt fin ponny som vi båda har blivit lite förälskade i!  (Liza med Z är ett coolt namn höhö)


Molly sökte till ponnyakuten med ridskoleponnyn Rambo som är tjurig och elak i boxen/hagen. Molly verkar vara en gullig tjej men hon har inte medverkat så mycket hittills. Vi tycker att det är kul att ridskolor låter sina elever åka iväg med ponnyer med problem.


Nicholai kom till gården med ponnyn Bilbo som är rädd för i princip allt. Nicholai verkar vara en skrytig och väldigt bortskämd kille, det känns som att han skryter om allt som går att skryta om, orelevanta saker. Visst, han är en duktig hoppryttare, men att vara lite mindre självsäker skulle inte skada. Vi stör oss även på att han har tuggummi i käften hela tiden !


Nicole sökte in med foderponnyn Valentina. Deras problem är att Valentina drar på efter hindret och Nicole har svårt att få stopp på henne. Hon verkar vilja ha mycket uppmärksamhet men har inte medverkat så mycket i programmet.


Olivia sökte in till ponnyakuten med ponnyn Lester. Lester är olydig från marken och går ej att longera. Olivia har hållit sig lite i bakgrunden och verkar vara ganska blyg men fokuserad.


Sofie sökte in till ponnyakuten med ponnyn Musse som är rädd för vatten. Sofie tar ganska stor plats i programmet, ganska högljudd men rolig, en tjej med humor och det gillas ! Dock tycker vi inte att deras problem är tillräckligt allvarligt eftersom hon ändå kan spola av honom trots att han inte står still. Annas ponny Bianca har varit krånglig att spola av, man fick inte komma i närheten av henne med vattnet men Anna gav inte upp och övade hela tiden vilket gav ett bra resultat, nu står hon stilla hur snällt som helst. Så vi tror att det enda som krävs är träning och det kan hon göra själv hemma.
(Hon har ett väldigt fint namn tycker jag ;) / Sofie)


Victor sökte in till ponnyakuten med sin ponny Fenja för att Fenja är olydig på ridbanan. Fenja stegrar sig och har till och med hoppat ur ridbanan. Vi tycker att det är bra att Victor inte stressar upp sig och blir arg utan fortsätter vara glad och lugn. Han verkar vara ordningsam och det gillas !


inköp



1. svarta helskodda ridbyxor, anna
2. gråa helskodda ridbyxor, sofie
3. marinblått dressyrschabrak, anna
4. krokar, sofie
5. hinkar, sofie
6. discogrimma, anna
7. hv polo väst, anna
8. marinblå lindor, anna
9. sadelhängare, anna


Now we're back!


Nu är vi tillbaka efter en lååång bloggtorka. Hoppas ni inte har saknat oss allt för mycket, nu ska vi bli bättre och uppdatera mycket oftare, och lägga upp fler nya bilder, filmer osv! :D

RSS 2.0